Kweekcombinaties 2011

De laatste jaren probeer ik vroegtijdig mijn ideeën over het samenstellen van mijn kweekkoppels middels een foto overzicht vorm te geven. Rond kerstmis stel ik de meeste koppels theoretisch samen.  In maart zullen de meeste koppels zo samengesteld worden, zoals het er nu op mijn site uit ziet. Basis van het koppelen is altijd de genetische afstamming van mijn vogels. Door een jarenlange selectie van vogels die de standaard benaderen, is een zeer sterke kern binnen mijn glosterbestand ontstaan. Uitgang blijft natuurlijk altijd de standaard van de gloster. Deze standaard is voor iedereen bekend, maar toch zien we zeer veel verschillende typen glosters. Mijn gloster was en is nog altijd een vogeltje met een compact type. De nek moet kort en breed zijn . De kop behoort tussen de brede schouders te zitten en ook de hals behoort kort en vol te zijn. De borstlijn is rond  van kop tot “kont” en is zeer belangrijk om het juiste type te krijgen. Van bovenaf gezien behoort de vogel kort te zijn en moet de rug een brede indruk geven. Ook in het front behoort de gloster deze brede indruk te geven. Helaas zien we op veel glostershows dat keurmeesters op te weinig onderdelen letten. Een goede gloster is echter niet alleen een hele grote kuif of een hele dikke kop. Het totaalplaatje moet kloppen en alles moet in verhouding zijn. Nog steeds zien we dat veel te grote glosters hun klasse of zelfs de gehele show winnen. Zou de grootte van deze zogenaamde toppers echter teruggebracht worden tot de wenselijke grootte, dan zou er van zo’n winnaar niet veel overblijven. Het totaalplaatje behoort immers klein, vol en rond te zijn. Selectie op alle  onderdelen is nodig om de ideale gloster te kweken.  Zoek vooral naar vogels met het brede en ronde type en vergeet niet dat het totaalbeeld mede wordt bepaald door korte beentjes, een kleine snavel, een kort staartje en korte vleugels.   Om de finishing touch te krijgen, behoort de bevedering aan alle kanten gesloten te zijn. Afhangende dekveren vanuit de rug, alsmede lange flankbevedering is een teken dat er een foute bevedering op de vogel zit. Bij dit soort vogels is de veer te zacht en zullen spoedig lumbs problemen ontstaan.
Iedere bezoeker van mijn site wens ik een heel goed 2012 toe en hopelijk tot ziens op komende glostershows.

René Alssema
       
1x
2x
3x
4x
5x
6x
7x
8x
9x
10x
11x
12x
13x
14x
15x
16x
17x
18x
19x
20x
21x
22x
23x
24x
25x
26x
27x
28x
29x
30x
31x
32x
33x
34x
35x
36x
37x
38x
39x
40x

 

TOP